19_Laatste_oordeel_midden.jpg
Home > Nieuws

BEZOEKEN

(073) 612 68 90

Zondag 12 November

Langere openingstijden

1700 Figuurtjes gaan op 100 vierkante meter het hele Kerstverhaal vertellen te midden van de schilderijen van Jeroen Bosch. Van 9 december 2017 tot en met 7 januari 2018 zijn in het JBAC alle taferelen rond de geboorte van Jezus te bewonderen, in een meeslepend decor van bergen, velden, waterpartijen en woestijnen. De timmermanswerkplaats in Nazareth, de visvangst op het Meer van Galilea, het paleis van koning Herodes, de volkstelling te Bethlehem, de herders met hun kuddes op de velden, de armoedige geboortestal met de engelenkoren, de reisroutes van de Drie Koningen, de vlucht naar Egypte, het verblijf van de farao, en vele andere komen aan bod. 1700 Figuurtjes, mensen en dieren, allemaal op een schaal van 1:11. Zij vertellen van het begin van het leven van Jezus. In de schilderijen van Bosch wordt vooral zijn pijnlijke einde weergegeven. De grote Kerststal met al die gelukkige en spannende scènes rond de geboorte, en die 21 schilderijen met dat pijnlijke einde. Samen gaan ze het complete verhaal vertellen.

Omdat wij iedereen willen laten genieten van deze kerststal zullen we van 12 december t/m 7 januari extra lang open zijn: 11.00 - 17.30 (feestdagen hebben afwijkende openingstijden) Ook zullen we maandag 18 december geopend zijn.

H3 BO16 279 bosch1 001.jpg

Zondag 7 Mei

Verbeeld jouw Hemel

Gedurende het Jheronimus Bosch-jaar afgelopen jaar vonden medewerkers van het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC) het opvallend dat kinderen van nu zo vaak verwonderd zijn over het feit dat 500 jaar geleden Jeroen Bosch zo vaak de hel verbeeldde en bijna nooit de hemel. Dat zette hen aan het denken. 500 jaar geleden was het gebruikelijk om gedrag te beïnvloeden d.m.v. straffen. Tegenwoordig is belonen een veel vaker voorkomend middel voor gedrag-beïnvloeding. Als Jeroen Bosch de kinderen van nu zou willen aanzetten tot leven volgens bepaalde normen en waarden zou hij wellicht zijn fantasie en verbeeldingskracht vaker hebben ingezet tot het verbeelden van de hemel. Maar hoe zou de hemel er hebben uitgezien volgens Bosch?

Het JBAC vraagt middels een prijsvraag nu aan de kinderen om Jeroen Bosch alsnog een handje te helpen, zodat de hemel alsnog verbeeld wordt en duidelijk wordt wat een mooie beloning is voor goed gedrag. Wat zou JB ons beloofd hebben in deze hemel, dit paradijs? Zou het zoiets als de Tuin der lusten zijn? Hoe ziet de hemel eruit volgens jou? Dat mogen kinderen tot voor Hemelvaart 2017 in woord en/of beeld inleveren bij het Jheronimus Bosch Art Center. De verbeeldingen van de hemel die het beste bij het werk van Bosch passen worden dan een jaar lang geëxposeerd in het JBAC tot en met de volgende Hemelvaart in 2018.
Wil jij meedoen?
Beschrijf en/of teken jouw verbeelding van de hemel en lever deze in of mail een foto of scan van jouw ontwerp naar info@jheronimusbosch-artcenter.nl. Per post? Dat mag naar: Bosch Hemel, Postbus 1380, 5200 BK ’s-Hertogenbosch.
Doe dat voor 25 mei 2017 en wellicht wordt jouw werk geëxposeerd.

530658_508654989152152_2131995774_n.jpg

Zaterdag 1 April

Jan Stuyt - Architect en netwerker tijdens het rijke roomse leven

Natuurlijk, de Sint-Jan spant de kroon in het silhouet van ’s-Hertogenbosch. De karakteristieke koepels van de Sint-Cathrienkerk en de voormalige Sint-Jacobskerk – nu Jheronimus Bosch Art Center – doen echter volop mee.
Zo laat de Purmerendse architect Jan Stuyt (1868-1934) zich als architect en ontwerper ook gelden in ’s-Hertogenbosch.
Duizenden woningen ontwierp hij, tientallen villa’s verspreid over heel Nederland, scholen, ziekenhuizen, stadhuizen en erg veel kerken. Maar na zijn begrafenis op 14 juli 1934 op de mede door hem ontworpen Heilig Land Stichting vlakbij Nijmegen is zijn naam op de mestvaalt van de geschiedenis verdwenen. Slechts in een enkele voetnoot in de vele nadien verschenen architectuurboeken komt hij voor: Jan Stuyt (1868-1934).

In de nu verschenen biografie Jan Stuyt - Architect en netwerker tijdens het rijke roomse leven wordt de vakman pur sang Jan Stuyt recht gedaan. Frans van Gaal, Wies van Leeuwen en Theo van Oeffelt volgen het leven en werk van de architect door diens bewegingen binnen zijn verschillende netwerken te kenschetsen. Die netwerken, in Stuyts tijd nog gekleurd en begrensd door de verzuiling, en de persoonlijke contacten die eruit voortvloeiden vormen de basis voor ’s mans artistieke en commerciële ontplooiing. De lezer krijgt in het boek bovendien een mooi beeld van de overgang van de 19e naar de 20e eeuw.

Uiteraard is er veel aandacht voor het omvangrijke oeuvre van Stuyt, maar ook de ‘mens’ Jan Stuyt komt ruimhartig in beeld, in het licht van de bestaande architectuurgeschiedenis een bijzonder element.

De publicatie is uitgebracht ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Jheronimus Bosch Centrum, gevestigd in de voormalige Sint-Jacobskerk te ’s-Hertogenbosch, ook een ontwerp van Jan Stuyt. Het boek zal vanaf 7 april te koop zijn in de shop van het JBAC.
Tussen 7 april en 7 juni is in het Jheronimus Bosch Centrum de fototentoonstelling Jan Stuyt Veelzijdig en vernieuwend te zien.

DSC_9021.jpg

Zaterdag 1 April

Zomertijd

Het is vandaag 1 april en dat betekend dat onze zomertijd weer ingaan. We zullen nu van dinsdag t/m zondag open zijn van 11.00-17.30.

Maandag 9 Januari

Jaarlijkse wintersluiting

Nu de kerstvakantie voorbij is sluit het JBAC de deuren vanwege de jaarlijkse wintersluiting. We zullen dit jaar niet alleen de maand januari gesloten zijn maar ook in februari. Er staan namelijk een aantal werkzaamheden gepland ivm groot onderhoud.

Vanaf 1 maart is iedereen van harte welkom!
 

Afbeelding1.png

Vrijdag 23 December

Jheronimus Bosch: his Life and his Work

Met trots presenteert het Jheronimus Bosch Art Center de congresbundel “Jheronimus Bosch: his Life and his Work”, met daarin gebundeld het overgrote deel van de artikelen zoals gepresenteerd tijdens het gelijknamige congres van 14 t/m 16 april jl.
Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar in de shop van het JBAC of te bestellen via info@jheronimusbosch-artcenter.nl. Prijs: 15,-
 

Afbeelding2.jpg

Vrijdag 9 December

Extra workshop 3D tekenen

Extra kans om Bosch Dieren te komen tekenen in 3D!
Vanwege de grote belangstelling voor onze Bosch-Dieren 3D Tekenworkshop hebben we een extra workshop ingelast op 28 dec. om 15.00 uur!
Er is ook nog 1 plaatsje vrij op 28 dec. om 13.30 uur en twee plaatsjes op 3 jan.

Tijdens de creatieve workshop 3D Bosch Dieren Tekenen ontdekken kinderen de wonderlijke werken en wereld van Jeroen Bosch door zelf te tekenen en daarna hun tekening uit te werken met de 3D pen.
 

kindertrots.jpg

Dinsdag 22 Maart

Creatieve Workshop

Op de donderdag kan jong en oud, tijdens een inspirerende workshop in het Jheronimus Bosch Art Center, zijn creativiteit, met name de verbeeldingskracht, ontdekken en ontwikkelen. Want schuilt er niet een kleine Jeroen Bosch in ons allemaal?
Als u deelneemt aan onze workshop,  creëert u uw eigen verbeelding, ontdekt u uw eigen Jeroen Bosch gehalte en ervaart u uw eigen creativiteit. U zult ervaren dat u meer kunt dan u denkt.
U hoeft zich niet in te schrijven voor de workshop en kunt tussen 13.00-16.00 deelnemen.

De workshop wordt gegeven in samenwerking met de Stichting KinderTrots.

56961_9789025301071_cvr.jpg

Dinsdag 26 Januari

Binnenkort verkrijgbaar in het Jheronimus Bosch Art Center

Was hij een ziener of visionair, surrealist of moralist, vroom katholiek of bezeten ketter? Vijfhonderd jaar geleden stierf Jheronimus Bosch en we weten nog altijd niets over de schilder. Zelfs zijn naam roept vragen op: als kind was hij Jeroentje van Aken, in Spanje was hij El Bosco. Wat wel duidelijk is: hij oogst bewondering en verwondering, maar ook kritiek van kunsthistorici, romanciers en zelfs psychologen. Iedereen heeft wel een mening over de mythische Jheronimus Bosch.
Auteur Henk Boom volgde het spoor van al die interpretaties terwijl de voorbereidingen werden getrof-fen voor twee Bosch-exposities, in ’s-Hertogenbosch en Madrid. Interviews en archiefonderzoek leidden tot een bizar verhaal over mystiek en mysterie. Een verhaal dat Bosch al vijf eeuwen omringt.

Henk Boom (1945) was correspondent in Spanje voor het Financieele Dagblad en De Tijd. De laatste jaren schreef hij boeken met een historisch karakter die zijn vertaald in het Spaans, Duits en Turks. Zijn boek De Grote Turk (2010) werd genomineerd voor het beste journalistieke boek en de AKO Literatuurprijs.

De bezeten visionair. Vijfhonderd jaar controverse over Jheronimus Bosch / Henk Boom / € 22,50 / ISBN 978 90 253 0107 1 / e-book / €16,99 / ISBN 978 90 253 0108 8/ Verschijnt 26 januari 2016

Logo-kindertrots.png

Dinsdag 19 Januari

Samenwerking JBAC en Stichting KinderTrots

Het Jheronimus Bosch Art Center is vandaag een bijzonder leuke en inspirerende samenwerking aangegaan met de stichting KinderTrots. Stichting KinderTrots prikkelt met originele opdrachten de creatieve vermogens van jong maar ook oud.
In het Jheronimus Boschjaar zal KinderTrots in de schoolvakanties een aantal leuke workshops organiseren in het Art Center en vanaf 2017 zal KinderTrots ook meewerken aan de educatieve programma's van het JBAC.


 De programmering van de schoolvakanties zal later in de agenda worden opgenomen.
 

Volg ons

  • Zaterdag 16 December

    Een warm welkom vanavond voor Bossche KerstKlanken uit het Winterprogramma van Kring Vrienden 's-Hertogenbosch...

  • Vrijdag 15 December

    Nieuw in ons Art Center: Het voorlees-uurtje met muziek! Vandaag was de try-out van ons voorlees-uurtje waarin verhalen worden beleefd op een creatieve manier. De verhalen worden muzikaal begeleid en je mag ondertussen tekenen, meezingen en mee muziek maken. Wie zin heeft om Kerst-Bosch verhalen te komen beleven met kind/kleinkind (vanaf 6 jaar) is van harte welkom op de woensdagmiddagen in de kerstvakantie om 14.30 uur! Meld jezelf wel even aan: info@jheronimusbosch-artcenter.nl Meer info over ons kerstprogramma vind je op onze agenda: http://www.jheronimusbosch-artcenter.nl

Openingstijden

April t/m Oktober
Di – zo  11.00 – 17.30

November t/m Maart*
Di – zo  12.00 - 17.00
*Januari en februari gesloten m.u.v. de kerstvakantie

Voor alle openingstijden zie: http://www.jheronimusbosch-artcenter.nl/openingstijden

Adres

Jheronimus Bosch Art Center 
Jeroen Boschplein 2 
5211 ML 's-Hertogenbosch 
(+31) (0)73 612 68 90 
info@jheronimusbosch-artcenter.nl

Jeroen Boschplein 2 | 5211 ML 's-Hertogenbosch