28_Hel_Hooiwagen_A.jpg
Home > Leren > BoschDoc

BEZOEKEN

(073) 612 68 90
BoschDoc header.jpg

BoschDoc - online database met bronnen over Jheronimus Bosch

Iedereen die meer wil weten over het leven en werk van Jheronimus Bosch, en daar zelf onderzoek naar wil doen, kan vanaf nu gebruik maken van BoschDoc: een online database met  bijna 1000 documenten over de laatmiddeleeuwse schilder. BoschDoc is een onderdeel van het Bosch Research and Conservation Project.

De documenten in BoschDoc dateren van voor 1800, omdat teksten van na deze datum minder tot geen feiten bevatten en steeds interpretatiever worden. Niet alleen de documenten waarin de kunstenaar zelf wordt genoemd zijn opgenomen, maar ook documenten met informatie over zijn directe omgeving, zijn familieleden, zijn opdrachtgevers en zijn kunstwerken.
Het gaat voornamelijk om handgeschreven teksten, maar er is ook een aantal uittreksels uit oude drukken toegevoegd. BoschDoc bevat facsimile’s, transcripties en vertalingen van alle documenten en bovendien is elk document voorzien van een begeleidende tekst met meer informatie  over de context en inhoud van het archiefstuk of de publicatie en waarin verbanden met andere documenten worden gelegd.

De database kan op verschillende manier worden doorzocht, waardoor het een onvermijdelijk startpunt voor onderzoek naar Jheronimus Bosch vormt. BoschDoc is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. Een Spaanse versie zal rond het midden van 2016 worden toegevoegd.

BoschDoc is een onderdeel van het Bosch Research and Conservation Project en is tot stand gekomen in het kader van de herdenking van het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch (ca. 1450 – 1516).  Het project is mede mogelijk gemaakt door de Radboud Universiteit, het Stadsarchief ’s-Hertogenbosch en het onderzoeksinstituut Huygens ING.
Boschdoc is, in navolging van het eveneens aan de Radboud Universiteit ontwikkelde RemDoc (een database met alle bronmateriaal over de schilder Rembrandt), gebouwd binnen de digitale infrastructuur eLaborate van Huygens ING.

BoschDoc is te raadplegen via: http://boschdoc.huygens.knaw.nl/

Volg ons

  • Donderdag 2 Augustus

    Kijken kan ook met een potlood! En helemaal leuk als je je schets daarna gaat uitwerken met een 3D pen...

  • Dinsdag 10 Juli

    Trotse senioren van de Zomerschool in ons Familie Atelier vandaag. Zij hebben de Jeroen Bosch in zichzelf ontdekt... #Creativiteit #Educatie

Openingstijden

April t/m Oktober
Di – zo  11.00 - 17.30

November t/m Maart*
Di – zo  12.00 - 17.00
*Van 1 februari t/m 5 maart is het Jheronimus Bosch Art Center gesloten.

Voor alle openingstijden zie: http://www.jheronimusbosch-artcenter.nl/openingstijden

Adres

Jheronimus Bosch Art Center 
Jeroen Boschplein 2 
5211 ML 's-Hertogenbosch 
(+31) (0)73 612 68 90 
info@jheronimusbosch-artcenter.nl

Jeroen Boschplein 2 | 5211 ML 's-Hertogenbosch