jeronimus.jpg
Home > News

BEZOEKEN

(073) 612 68 90
Workshop Hack the Church, 6 juni.png

Thursday 30 May

Bijeenkomst: Wat is de toekomst van kerkgebouwen?

In de aanloop naar Open Kerkendag 2019 organiseert Stichting Open Kerken op 6 juni voor jongvolwassenen een bijeenkomst over de toekomst van de kerkgebouwen. Tijdens deze bijeenkomst zal designer Florian de Visser een workshop ‘Hack the Church’ verzorgen. Daarnaast is er ruimte voor het ontdekken van het Jheronimus Bosch Art Center, wat tevens een voormalig kerkgebouw is.

Workshop
Florian de Visser is een designer uit Eindhoven die ‘site-specific storytelling’ ontwikkeld.
Met de workshop Hack the Church worden alle aanwezigen uitgenodigd om creatief aan de slag te gaan met het bedenken van nieuwe kerkscenario’s. Het doel van de workshop is om los van alle kennis die je al hebt na te denken over de breedst mogelijke vormen van herbestemming.

De kern van deze avond is dat deelnemers op een informele manier aan de slag gaan met vraagstukken over de toekomst van kerkgebouwen. Dankzij de ontkerkelijking komen steeds meer kerkgebouwen leeg te staan. Hierdoor rijst de vraag wat de essentie van het kerkgebouw is voor de stad of dorp waar het staat? En welke elementen kunnen een nieuwe invulling krijgen in de toekomst?

Heb jij ook zin om op een informele en creatieve manier aan de slag te met de dit vraagstuk? Meld je dan via info@openkerkendag.nl

Datum: donderdag 6 juni 2019
Locatie: Jheronimus Bosch Art Center
Tijdstip: 19.30-22:30 uur. Inloop om 19:30 uur, aanvang programma 20:00 uur.
Entree: gratis
 

Mail art toren JBAC.jpg

Wednesday 22 May

Mail Art Exhibition: The Monk

The Monk, een nieuwe tentoonstelling in de toren van het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch. De vierde Mail Art tentoonstelling van The Museum of Instant Images van Mister Colori in een reeks rond het werk van Jheronimus Bosch.

Het thema van dit mail art project is toegespitst op de vraag of de deelnemende kunstenaars een monnik in zichzelf kunnen herkennen en dat kunnen gebruiken als inspiratiebron om hun eigen artistieke visie te verbeelden van de over de hele wereld bekende verschijnselen van een monnikenleven.

De volgende omschrijving is in de uitnodiging voor het project aan de kunstenaars aangeboden. De monniken hadden een overheersende rol in het leven in vroegere tijden. Zij beheerden de landerijen, zij bouwden de kloosters, de kerken en de ziekenhuizen, beschermden de pelgrims, de boeren en de burgers. Ze maakten de regels, schreven de boeken. Ze gingen voor in de plechtigheden van het geestelijk leven en waren de bewakers van de beschaving en de moraal.

Over de hele wereld en in alle religies en beschavingen zijn mensen als onze monniken. Mannen zowel als vrouwen. Ook in elk mens schuilt een monnik, een moralist, een toegewijd persoon met de wens te leven in rust en regelmaat, af en toe in de afzondering van de wereld om zich heen. Soms wordt er ook wel de spot gedreven met deze onbegrepen zonderlingen. Een andere keer maakten ze het daar zelf naar.

In het werk van Jheronimus Bosch bijvoorbeeld is menig monnik en heilige vertegenwoordigd, ten goede en ten kwade. Een vliegende monnik, een dronken monnik, Antonius in verleiding, Johannes als geleerde en schrijver, enz. Echter, niet iedere monnik is een goed mens, niet ieder slecht mens is een monnik.

In het mail art netwerk is het de gewoonte een thema aan te geven, waarop de kunstenaars natuurlijk in alle vrijheid mogen reageren. Er zijn enkele honderden uitnodigingen gestuurd naar kunstenaars uit vele landen van de wereld en er worden evenzovele bijdragen terug verwacht uit meer dan 40 landen. Een grote variëteit aan stijlen, technieken en visies op het onderwerp is straks het resultaat.

De tentoonstelling in de toren van het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch is tot 1 oktober 2019 te bezichtigen. Meer informatie over de tentoonstellingen en de andere activiteiten van het Jheronimus Bosch Art Center, Landstad De Baronie en The Museum of Instant Images zijn te vinden op de websites:

http://www.jheronimusbosch-artcenter.nl

https://www.landstaddebaronie.nl/expeditie-tempelier-alphen

https://monk-project.blogspot.com

 

vera.jpg

Thursday 18 April

Et Exspecton 19-05-19: een programma rond Olivier Messiaen o.l.v Vera Hofman

ET EXSPECTO

 

Multitalent Vera Hofman presenteert en dirigeert The Next Ensemble met nieuwe eigen compositie in Et Exspecto een programma rond Messiaen

The Next Ensemble debuteert o.l.v. dirigent Vera Hofman op zondag 19 mei in Jheronimus Bosch Art Center ’s-Hertogenbosch. Zij presenteren het concert Et Exspecto rond de componist Olivier Messiaen: ‘et exspecto resurectionem mortuorum’. Vervolgens gaat de compositie Musique in première, gecomponeerd door Vera Hofman. Hans Timmermans, componist, musicus elektronische muziek, presenteert een reactie op Et Exspecto met de titel ‘Answering Messiaens awaiting’, daarin weerklinkt de compositie van Messiaens.

THE NEXT ENSEMBLE

Een nieuwe ster fonkelt boven het Nederlandse muzieklandschap. Met The Next Ensemble blikt een enthousiaste generatie musici vol vertrouwen de muzikale toekomst in. Een gloednieuw ensemble voor actuele muziek onder de bezielende  leiding van dirigente en musicus Vera Hofman (1992). Het debuutconcert van The Next Ensemble liegt er niet om. Het veertigkoppige ensemble stort zich meteen op een van de grote meesterwerken van de twintigste eeuw, ‘Et exspecto resurrectionem mortuorum’ (1964) van de Franse componist Olivier Messiaen. Dit aangrijpende werk voor vierendertig blazers en zes slagwerkers is zelden live te horen. Een monumentale, hoopvolle ode aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen. Een werk dat volgens de componist het beste tot zijn recht komt in de weidse akoestiek van een kerk of kathedraal. Voor het allereerste concert op zondag 19 mei kiest The Next Ensemble dan ook bewust voor de imposante, sacrale ruimte van het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch. Tijdens concerten plaatst The Next Ensemble klassiekers in een prikkelende pas de deux met actuele werken.

 

MUSIQUE- VERA HOFMAN  

Speciaal voor dit debuutconcert schreef Vera Hofman een nieuwe compositie waarbij ze zich baseert op het gedicht ‘Musique’ van Cécile Sauvage, de moeder van Olivier Messiaen. Daarnaast laat elektronicawizard Hans Timmermans zijn toverlicht schijnen op Messiaens meesterwerk in zijn ode ‘Answering Messiaens awaiting’.Het in wisselende bezettingen optredende The Next Ensemble wil zich bij uitstek profileren als een flexibel opererend ensemble voor muziekmakers en muziekliefhebbers. Met haar geestdrift en kennis zet Vera Hofman vol vuur de muzikale koers uit. Momenteel studeert Hofman af als dirigente bij Hardy Mertens en Sander Teepen. Als dirigente voelt Hofman zich geroepen om te verbinden en te vernieuwen. Gedurende twee jaar werken The Next Ensemble en Vera Hofman steeds samen met twee veelbelovende musici/componisten die gebroederlijk nieuwe projecten ontwikkelen. Kortom: the future is next!

 

PROGRAMMA

Olivier Messiaen - Et exspecto resurrectionem mortuorum (1964)

Vera Hofman - Musique

Hans Timmermans - Answering Messiaens awaiting (2019)

 

UITVOERENDEN

Vera Hofman - dirigent

The Next Ensemble - 34 blazers - 6 slagwerkers

Hans Timmermans

 

CONCERT

Zondag 19 mei 2019 - 19.30u | - Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch

 

TICKECTS  € 21,00 inclusief programmaboek via www.theateraandeparade.nl

 

Meer informatie www.verahofman.nl  Kaartverkoop: www.theateraandeparade.nl

Noot voor de redactie, niet voor publicatie Voor meer informatie, perskaarten en interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Lies Frankhuyzen via lies.frankhuyzen@kpnmail.nl of 06 54796489 

Thursday 28 March

Kings Day

Due to this special day, we have different opeinghours. 

13:00 to 17:30

DSC_0043.JPG

Thursday 7 March

Het Nederlands Studenten Kamerorkest

Al 55 jaar doet het Nesko haar reputatie van eigenzinnigheid eer aan. Het orkest, gevormd uit de 50 talentvolle muzikale studenten, staat dit jaar onder leiding van Sander Teepen. Het orkest zal het publiek meenemen en buiten de gebaande paden treden, onbekende wegen in slaan, nieuwe deuren openen. Kortom, we gaan deze avond van de kaart!

Euryanthe Overture – C.M. von Weber 
Lof der Zotheid – T. van Tol (trompetsolist Floris Onstwedder)
De Ceder en de Palm – V. Kalinnikov
4e symfonie – J. Brahms 

placeholder-16x9.png

Friday 22 February

Publicatie Oorlogsdagboek

 

's-Hertogenbosch, 22 februari 2019

 

In 2017 hebben wij, in overleg met ons moeder en met onze overige broers en zussen, het plan opgepakt om de oorlogsdagboeken toegankelijk te maken voor het nageslacht. Deze oorlogsdagboeken bestrijken de periode vanaf het begin van de oorlog, van haar verkering met Frans van Grinsven in 1942, tot aan de bevrijding van de stad in oktober 1944. De dagboeken geven een mooi inkijkje in het leven van een 17-20 jarige en het leven in de stad ‘s-Hertogenbosch in die tijd.

Al pratende met kenners over dit initiatief bleek er bredere belangstelling te bestaan voor deze dagboeken. Uiteindelijk werd het een heus project dat nu zo ver gevorderd is dat wij zeker weten dat het zal leiden tot een boekuitgave door het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC). Het boek zal op 24 oktober 2019 in het JBAC worden gepresenteerd, in de week waarin 75 jaar bevrijding van de stad ‘s-Hertogenbosch en omliggende dorpen zal worden herdacht.

Wij hebben een aantal deskundigen om ons heen verzameld waaronder de medewerkers van het Stadsarchief. Met hen doorlopen wij een zorgvuldig traject zodat wij rekening houden met alle facetten die bij publicatie van belang zijn.

Voor geïnteresseerden hebben wij een website ingericht (www.bosch-oorlogsdagboek.nl) waar achtergrondinformatie gevonden kan worden over dit project. Ook kun je op deze website aangeven of je actief geïnformeerd wil worden over de voortgang. In de lokale krant en in het gemeentelijk programma ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding zal ook aandacht besteed worden aan deze boekuitgave.

 Wanneer je vragen hebt naar aanleiding van dit initiatief, kun je het mailadres: info@bosch-oorlogsdagboek.nl gebruiken.

Lia van Grinsven

Kaspar van Grinsven

 

Sunday 17 February

Na Jaarlijks groot onderhoud gaan we 6 maart weer open!

In de maand februari wordt jaarlijks groot onderhoud gepleegd in het Jheronimus Bosch Art Center en zijn we dus gesloten. Woensdag 6 maart gaan onze deuren weer open!

Vanaf 6 maart zijn we geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.30 uur.

We zijn dit jaar ook op Koningsdag, eerste en tweede paasdag en de pinksterdagen geopend!

Tuesday 11 December

Eindelijk wordt er weer geschilderd in het Familie-Atelier van Jheronimus Bosch

Tijdens de kerstvakantie organiseerd het JBAC in samenwerking met het Groot Tuighuis een unieke KinderTrots workshop. Deze schilder- of tekenworkshop is geschikt voor het hele gezin. Stap binnen bij de Kleine Winst en ervaar jouw familie-creativiteit in de 'Stad van Bosch'.

Workshops:

Schilderen: "Ontdek de Jeroen Bosch in jezelf"

Tekenen mert 3D pen: Middeleeuwse insigne printen

 

Donderdag 27 december: aanvang workshops om: 13.00 uur 14.00 uur 15.00 uur

Donderdag 3 januari: aanvang workshops om: 13.00 uur 14.00 uur 15.00 uur

 

Aanmelden met vermelding van naam en gekozen aanvangstijd via: info@jheronimusbosch-artcenter.nl

Follow us

  Opening Hours

  April to October
  Tue - Sun 11.00 – 17.30

  November to March*
  Tue - Sun 12.00- 17.00
  * Jheronimus Bosch Art Center is closed from February 1 to March 5.

  For all opening hours please check : http://www.jheronimusbosch-artcenter.nl/en/openinghours

  Address

  Jheronimus Bosch Art Center 
  Jeroen Boschplein 2 
  5211 ML 's-Hertogenbosch 
  (+31) (0)73 612 68 90 
  info@jheronimusbosch-artcenter.nl

  Jeroen Boschplein 2 | 5211 ML 's-Hertogenbosch