06_Hel_TuinDerLusten.jpg
Home > Nieuws

BEZOEKEN

(073) 612 68 90

Woensdag 21 Augustus

Aangepaste openingstijden!

In verband met een event is het Jheronimus Bosch Art Center op
donderdag 17 oktober en donderdag 24 oktober 2019 open van 11.00 tot 13.00 uur.

Op zaterdag 2 november en zondag 3 november 2019 zijn wij gesloten!

 

Familie Atelier.jpg

Zondag 14 Juli

Familieatelier Bosch

Op vrijdagmiddag 18 en 25 oktober van 13.00 tot 16.00 uur in de herfstvakantie is er weer een Familie Atelier.

Het hele gezin kan komen schilderen en tekenen met 3D pen. De schilderworkshop is gratis mits er entreekosten zijn voldaan. Voor de workshop met de 3D pen vragen we een bijbetaling van €2,50 bij de entreekosten.

Mail art toren JBAC.jpg

Woensdag 22 Mei

Mail Art Exhibition: The Monk

The Monk, een nieuwe tentoonstelling in de toren van het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch. De vierde Mail Art tentoonstelling van The Museum of Instant Images van Mister Colori in een reeks rond het werk van Jheronimus Bosch.

Het thema van dit mail art project is toegespitst op de vraag of de deelnemende kunstenaars een monnik in zichzelf kunnen herkennen en dat kunnen gebruiken als inspiratiebron om hun eigen artistieke visie te verbeelden van de over de hele wereld bekende verschijnselen van een monnikenleven.

De volgende omschrijving is in de uitnodiging voor het project aan de kunstenaars aangeboden. De monniken hadden een overheersende rol in het leven in vroegere tijden. Zij beheerden de landerijen, zij bouwden de kloosters, de kerken en de ziekenhuizen, beschermden de pelgrims, de boeren en de burgers. Ze maakten de regels, schreven de boeken. Ze gingen voor in de plechtigheden van het geestelijk leven en waren de bewakers van de beschaving en de moraal.

Over de hele wereld en in alle religies en beschavingen zijn mensen als onze monniken. Mannen zowel als vrouwen. Ook in elk mens schuilt een monnik, een moralist, een toegewijd persoon met de wens te leven in rust en regelmaat, af en toe in de afzondering van de wereld om zich heen. Soms wordt er ook wel de spot gedreven met deze onbegrepen zonderlingen. Een andere keer maakten ze het daar zelf naar.

In het werk van Jheronimus Bosch bijvoorbeeld is menig monnik en heilige vertegenwoordigd, ten goede en ten kwade. Een vliegende monnik, een dronken monnik, Antonius in verleiding, Johannes als geleerde en schrijver, enz. Echter, niet iedere monnik is een goed mens, niet ieder slecht mens is een monnik.

In het mail art netwerk is het de gewoonte een thema aan te geven, waarop de kunstenaars natuurlijk in alle vrijheid mogen reageren. Er zijn enkele honderden uitnodigingen gestuurd naar kunstenaars uit vele landen van de wereld en er worden evenzovele bijdragen terug verwacht uit meer dan 40 landen. Een grote variëteit aan stijlen, technieken en visies op het onderwerp is straks het resultaat.

De tentoonstelling in de toren van het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch is tot 1 oktober 2019 te bezichtigen. Meer informatie over de tentoonstellingen en de andere activiteiten van het Jheronimus Bosch Art Center, Landstad De Baronie en The Museum of Instant Images zijn te vinden op de websites:

http://www.jheronimusbosch-artcenter.nl

https://www.landstaddebaronie.nl/expeditie-tempelier-alphen

https://monk-project.blogspot.com

 

placeholder-16x9.png

Vrijdag 22 Februari

Publicatie Oorlogsdagboek

 

's-Hertogenbosch, 22 februari 2019

 

In 2017 hebben wij, in overleg met ons moeder en met onze overige broers en zussen, het plan opgepakt om de oorlogsdagboeken toegankelijk te maken voor het nageslacht. Deze oorlogsdagboeken bestrijken de periode vanaf het begin van de oorlog, van haar verkering met Frans van Grinsven in 1942, tot aan de bevrijding van de stad in oktober 1944. De dagboeken geven een mooi inkijkje in het leven van een 17-20 jarige en het leven in de stad ‘s-Hertogenbosch in die tijd.

Al pratende met kenners over dit initiatief bleek er bredere belangstelling te bestaan voor deze dagboeken. Uiteindelijk werd het een heus project dat nu zo ver gevorderd is dat wij zeker weten dat het zal leiden tot een boekuitgave door het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC). Het boek zal op 24 oktober 2019 in het JBAC worden gepresenteerd, in de week waarin 75 jaar bevrijding van de stad ‘s-Hertogenbosch en omliggende dorpen zal worden herdacht.

Wij hebben een aantal deskundigen om ons heen verzameld waaronder de medewerkers van het Stadsarchief. Met hen doorlopen wij een zorgvuldig traject zodat wij rekening houden met alle facetten die bij publicatie van belang zijn.

Voor geïnteresseerden hebben wij een website ingericht (www.bosch-oorlogsdagboek.nl) waar achtergrondinformatie gevonden kan worden over dit project. Ook kun je op deze website aangeven of je actief geïnformeerd wil worden over de voortgang. In de lokale krant en in het gemeentelijk programma ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding zal ook aandacht besteed worden aan deze boekuitgave.

 Wanneer je vragen hebt naar aanleiding van dit initiatief, kun je het mailadres: info@bosch-oorlogsdagboek.nl gebruiken.

Lia van Grinsven

Kaspar van Grinsven

 

Volg ons

  Openingstijden

  April t/m Oktober
  Di – zo  11.00 - 17.30

  November t/m Maart*
  Di – zo  12.00 - 17.00
  *Van 1 februari t/m 5 maart is het Jheronimus Bosch Art Center gesloten.

  Voor alle openingstijden zie: http://www.jheronimusbosch-artcenter.nl/openingstijden

  Adres

  Jheronimus Bosch Art Center 
  Jeroen Boschplein 2 
  5211 ML 's-Hertogenbosch 
  (+31) (0)73 612 68 90 
  info@jheronimusbosch-artcenter.nl

  Jeroen Boschplein 2 | 5211 ML 's-Hertogenbosch