28_Hel_Hooiwagen_A.jpg
Home > Nieuws

BEZOEKEN

(073) 612 68 90

Zondag 17 Februari

Na Jaarlijks groot onderhoud gaan we 6 maart weer open!

In de maand februari wordt jaarlijks groot onderhoud gepleegd in het Jheronimus Bosch Art Center en zijn we dus gesloten. Woensdag 6 maart gaan onze deuren weer open!

Vanaf 6 maart zijn we geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.30 uur.

We zijn dit jaar ook op Koningsdag, eerste en tweede paasdag en de pinksterdagen geopend!

Dinsdag 11 December

Eindelijk wordt er weer geschilderd in het Familie-Atelier van Jheronimus Bosch

Tijdens de kerstvakantie organiseerd het JBAC in samenwerking met het Groot Tuighuis een unieke KinderTrots workshop. Deze schilder- of tekenworkshop is geschikt voor het hele gezin. Stap binnen bij de Kleine Winst en ervaar jouw familie-creativiteit in de 'Stad van Bosch'.

Workshops:

Schilderen: "Ontdek de Jeroen Bosch in jezelf"

Tekenen mert 3D pen: Middeleeuwse insigne printen

 

Donderdag 27 december: aanvang workshops om: 13.00 uur 14.00 uur 15.00 uur

Donderdag 3 januari: aanvang workshops om: 13.00 uur 14.00 uur 15.00 uur

 

Aanmelden met vermelding van naam en gekozen aanvangstijd via: info@jheronimusbosch-artcenter.nl

7c3cb0a3-f37b-43b2-93c0-eb1190edeb6f.JPG

Zondag 30 September

Middeleeuwse insignes printen met 3D pen

Tijdens de nationale archeologiedagen 13 en 14 okt. 2018 organiseert het Jheronimus Bosch Art Center samen met Erfgoed ’s-Hertogenbosch in het Groot Tuighuis een workshop voor het hele gezin:
Middeleeuwse insignes printen met een 3D pen.

Zaterdag 13 okt. 11.00-12.30 uur

Ontvangst is in het Jheronimus Bosch Art Center.
De Insignes-collectie en nog veel meer archeologische vondsten kunnen vervolgens worden bekeken in het Groot Tuighuis.
Weer terug in het educatorium van het Jheronimus Bosch Art Center gaat men tot slot aan de slag met een 3D pen om een middeleeuws insigne naar keuze uit te werken.
 
Voor deze speciale workshop betaald u slechts €2,50 omdat de entree voor het Groot Tuighuis gratis is.
Wanneer u ons centrum helemaal wenst te bezoeken komen daar entree kosten bij.
Leeftijd vanaf 8 jaar.
Entree Jheronimus Bosch Art Center is €7,- en €3,- voor kinderen tot 12 jaar.
 
Aanmelden voor de workshop kan via info@jheronimusbosch-artcenter.nl

DSC_2731.JPG

Dinsdag 21 Augustus

Kring Vrienden ’s-Hertogenbosch en Jheronimus Bosch Art Center ontvangen Erfgoedredders

Kring Vrienden ’s-Hertogenbosch en Jheronimus Bosch Art Center ontvangen Erfgoedredders

 

Tijdens het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed vindt in de periode 6 – 25 augustus 2018 in Brabant de internationaal gerenommeerde training: ‘First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis’ plaats. Deze training is er op gericht om in crisissituaties zoals (natuur) rampen en oorlogen aan erfgoed eerste hulp te bieden. De deelnemers aan deze training leren erfgoed preventief te beschermen, te redden en/of te herstellen.

Aan de training nemen 24 professionals deel uit landen van over de hele wereld.

Het project is een internationaal samenwerkingsverband van o.a. UNESCO en het Prins Clausfonds.

En dit jaar zijn als partners ook de Gemeente ’s-Hertogenbosch en de Provincie Noord Brabant betrokken.

Bij zo’n evenement kan natuurlijk een bezoek aan onze mooie stad niet uitblijven. En dat bezoek vond afgelopen zondag plaats.

Expo Om de tuin geleid.jpg

Donderdag 5 Juli

Expositie: OM DE TUIN GELEID

Vanaf vandaag te bewonderen in het Jheronimus Bosch Art Center: De expositie ‘OM DE TUIN GELEID’.

De leerlingen van de gymnasiumklas 3b van het Commanderij College uit Gemert wil met hun werk de bezoeker niet bedriegen of misleiden (om de tuin leiden) maar zij willen hun eigen waarheid laten zien, geïnspireerd op de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. 

De expositie is te bezichtigen in het educatorium van het JBAC tot 20 september.

dorne11.jpg

Woensdag 21 Maart

Lady Madonna

Vanaf zondag 13 mei 2018 is in het Jheronimus Bosch Art Center de mail art tentoonstelling LADY MADONNA te zien. Deze expositie in het Jheronimus Bosch Art Center is in samenwerking met het Museum of Instant Images tot stand gekomen. 350 Kunstenaars uit 45 landen zijn uitgenodigd en hebben hun eigen visie gegeven op het thema LADY MADONNA - The woman with one thousand names.

Dit thema is toegespitst op de vraag hoe de deelnemende kunstenaars de traditionele Madonna-figuur als een inspiratiebron kunnen gebruiken om hun eigen artistieke visie te verbeelden van misschien wel het meest gebruikte thema in de kunstgeschiedenis: de sterke en mooie, jonge vrouw.

De titel is afgeleid van een songtekst van The Beatles uit 1968. Een sterke, alleenstaande vrouw probeert in haar gezin de eindjes aan elkaar te knopen. Hoe actueel kan een tekst vijftig jaar lang blijven.

Postkunst, mail art, bestaat al meer dan 50 jaar. Er is een groot wereldwijd netwerk ontstaan van kunstenaars die aan elkaars projecten deelnemen en in woord en beeld communiceren zonder elkaar persoonlijk te kennen. Mail art is niet commercieel. Er wordt niets gekocht of verkocht. In het digitale tijdperk is de mail art inmiddels e-mail art geworden. Een hele sterke opleving van deze communicatiekunst is nu alweer enige jaren op het internet te volgen in blogs en op websites. Mr. Colori van het Museum of Instant Images wil echter graag de papieren versie in stand houden om tentoonstellingen als deze te kunnen blijven organiseren.

 

DSC_3105.JPG

Dinsdag 6 Maart

Rondleiding door de St-Jacobskerk

Het Jheronimus Bosch Art Center is gevestigd in de prachtige voormalige kerk gewijd aan St. Jacob. Het eclectische gebouw ontworpen door Stuyt en Cuypers is het zeker waard om middels een rondleiding uitgebreid te worden besproken.

Het JBAC zal in 2018 de Jacob-rondleiding gaan aanbieden voor bezoekers. De gidsen hebben zich het afgelopen half jaar gespecialiseerd om deze rondleiding te kunnen verzorgen. De rondleiding kan geboekt worden via info@jheronimusbosch-artcenter.nl of 073-6126890.

Voor deze rondleiding gelden dezelfde voorwaarden als de Jeroen Bosch rondleiding.

20171227_133558.jpg

Donderdag 25 Januari

Muzikaal voorleesuurtje

Voor onze vrijwilligers is geen moeite te veel, zo blijkt uit het voorleesuurtje met muziek. Na twee succesvolle voorleesuurtjes in de kerstvakantie bieden we graag op tweede paasdag nogmaals dit leuke programma aan.
In dit uur worden er in middeleeuwse kostuums 'Bosch verhalen' voorgelezen. Het verhaal wordt interactief begeleid door muzikanten. De deelnemers kunnen tekenen, meezingen en muziek maken. De zintuigen van de kinderen en hun (groot)ouders worden op allerlei manieren geprikkeld. Het is een ware Bosch-beleving!

Op tweede paasdag bieden wij twee keer het voorleesuurtje aan. Het voorleesuurtje is het meest geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Meer informatie vindt u in onze agenda.

Zondag 12 November

Langere openingstijden

1700 Figuurtjes gaan op 100 vierkante meter het hele Kerstverhaal vertellen te midden van de schilderijen van Jeroen Bosch. Van 9 december 2017 tot en met 7 januari 2018 zijn in het JBAC alle taferelen rond de geboorte van Jezus te bewonderen, in een meeslepend decor van bergen, velden, waterpartijen en woestijnen. De timmermanswerkplaats in Nazareth, de visvangst op het Meer van Galilea, het paleis van koning Herodes, de volkstelling te Bethlehem, de herders met hun kuddes op de velden, de armoedige geboortestal met de engelenkoren, de reisroutes van de Drie Koningen, de vlucht naar Egypte, het verblijf van de farao, en vele andere komen aan bod. 1700 Figuurtjes, mensen en dieren, allemaal op een schaal van 1:11. Zij vertellen van het begin van het leven van Jezus. In de schilderijen van Bosch wordt vooral zijn pijnlijke einde weergegeven. De grote Kerststal met al die gelukkige en spannende scènes rond de geboorte, en die 21 schilderijen met dat pijnlijke einde. Samen gaan ze het complete verhaal vertellen.

Omdat wij iedereen willen laten genieten van deze kerststal zullen we van 12 december t/m 7 januari extra lang open zijn: 11.00 - 17.30 (feestdagen hebben afwijkende openingstijden) Ook zullen we maandag 18 december geopend zijn.

Zondag 7 Mei

Verbeeld jouw Hemel

Gedurende het Jheronimus Bosch-jaar afgelopen jaar vonden medewerkers van het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC) het opvallend dat kinderen van nu zo vaak verwonderd zijn over het feit dat 500 jaar geleden Jeroen Bosch zo vaak de hel verbeeldde en bijna nooit de hemel. Dat zette hen aan het denken. 500 jaar geleden was het gebruikelijk om gedrag te beïnvloeden d.m.v. straffen. Tegenwoordig is belonen een veel vaker voorkomend middel voor gedrag-beïnvloeding. Als Jeroen Bosch de kinderen van nu zou willen aanzetten tot leven volgens bepaalde normen en waarden zou hij wellicht zijn fantasie en verbeeldingskracht vaker hebben ingezet tot het verbeelden van de hemel. Maar hoe zou de hemel er hebben uitgezien volgens Bosch?

Het JBAC vraagt middels een prijsvraag nu aan de kinderen om Jeroen Bosch alsnog een handje te helpen, zodat de hemel alsnog verbeeld wordt en duidelijk wordt wat een mooie beloning is voor goed gedrag. Wat zou JB ons beloofd hebben in deze hemel, dit paradijs? Zou het zoiets als de Tuin der lusten zijn? Hoe ziet de hemel eruit volgens jou? Dat mogen kinderen tot voor Hemelvaart 2017 in woord en/of beeld inleveren bij het Jheronimus Bosch Art Center. De verbeeldingen van de hemel die het beste bij het werk van Bosch passen worden dan een jaar lang geëxposeerd in het JBAC tot en met de volgende Hemelvaart in 2018.
Wil jij meedoen?
Beschrijf en/of teken jouw verbeelding van de hemel en lever deze in of mail een foto of scan van jouw ontwerp naar info@jheronimusbosch-artcenter.nl. Per post? Dat mag naar: Bosch Hemel, Postbus 1380, 5200 BK ’s-Hertogenbosch.
Doe dat voor 25 mei 2017 en wellicht wordt jouw werk geëxposeerd.

Volg ons

  • Donderdag 2 Augustus

    Kijken kan ook met een potlood! En helemaal leuk als je je schets daarna gaat uitwerken met een 3D pen...

  • Dinsdag 10 Juli

    Trotse senioren van de Zomerschool in ons Familie Atelier vandaag. Zij hebben de Jeroen Bosch in zichzelf ontdekt... #Creativiteit #Educatie

Openingstijden

April t/m Oktober
Di – zo  11.00 - 17.30

November t/m Maart*
Di – zo  12.00 - 17.00
*Van 1 februari t/m 5 maart is het Jheronimus Bosch Art Center gesloten.

Voor alle openingstijden zie: http://www.jheronimusbosch-artcenter.nl/openingstijden

Adres

Jheronimus Bosch Art Center 
Jeroen Boschplein 2 
5211 ML 's-Hertogenbosch 
(+31) (0)73 612 68 90 
info@jheronimusbosch-artcenter.nl

Jeroen Boschplein 2 | 5211 ML 's-Hertogenbosch